PRIČA O APARATIMA ZA PREČIŠĆAVANJE VODE

IZ UGLA JEDNE MAME

Za praznike smo bili kod naših na selu i sada se vraćamo u rutinu užurbanog gradskog života. Klinac obožava da bude tamo. Priroda, cveće, drveće, baka koja mu ugađa, jednom rečju sloboda. Svaki naš povratak kući je prava muka. „Mama, zašto je bakina voda lepša?.“ Pomislih, evo ga opet. Još jedan plus za baku i minus za nas. „Zato što je voda na selu drugačija, svežija.“ Prilično štur, a reklo bi se i nelogičan odgovor. „Pa, zar voda ne treba da bude bez boje, ukusa i mirisa?.“ Mali štreber, naučio je definiciju i sada je aktivno primenjuje. „Daj da probam.“ Naravno da je bio u pravu, nisam ni sumnjala. Topla, slatkasta tekućina nimalo nije zadovoljavala činjenice iz definicije. Od tog dana ponovo smo se vratili na kupovinu flaširane vode.

Od rodjenja klinca, pa sve do njegove pete godine, uredno smo kupovali vodu, a onda vođeni finansijama,  a i mišlju sada je već velik, bacili smo se na gradsku vodu. Izgleda, da to i nije baš bilo pametno. Kada smo stavili na papir da mi kao tročlana porodica, potrošimo oko 20 petolitarskih balona vode mesečno, plus troškovi gradske vode, koje uredno plaćamo, bili smo prilično ljuti. Da se i dalje ne bi vrteli u krug, odlučila sam da malo proguglam o tome šta su aparati za vodu i evo do kakvih saznanja sam došla.

DA LI JE TO JOŠ JEDNA KOMERCIJALNA PRIČA I KAKO JOJ VEROVATI

Svesna činjenice da se danas sve i svašta prodaje, a bilo je i situacija da sam se i opekla na neke proizvode, crv sumnje me je i dalje lomio. Na sajtu lokalnog preduzeća pronašla sam transparentne rezultate analiza, kao i informacije o sertifikatima o zdravstvenoj ispravnosti   svih proizvoda i vode dobijene iz istih. Servis i garancija  se podrazumevaju. Rekla bih dovoljno razloga za verovati. 

 

SVE JE TO SUPER, ALI KAKO DA PLATIM TU CENU

U zavisnosti od broja korisnika čiste vode (porodice, restorani, kolektivi, škole, vrtići…), kao i vrste filtera, postoje različiti modeli aparata različitih cena. Međutim, ako se koristimo onom narodnom “koliko para, toliko muzike“, reklo bi se da cena garantuje kvalitet i sigurnost. Kako se život većine građana svodi na plaćanje rata, još jedna stavka neće puno da poremeti budžet. Za gotovo sve modele postoji mogućnost plaćanja od 4 do 24 rate, uz određene beneficije. 

ZA ŠTA SMO SE MI ODLUČILI

Da li sam neverni Toma ili mi je puno rata u životu, nisam sigurna, ali suština je da sam pronašla rešenje. Uz konsultaciju sa druga dva člana, odlučili smo se na rentiranje aparata  po ceni koja je niža u odnosu na skoro pa svakodnevnu kupovinu flaširane vode i tegljenja po supermarketima. Očekujemo najbolje rezultate za nas, a potajno se i nadamo da ćemo dobiti koji plus više u odnosu na baku. Mada konkurencija je velika i svojski se moramo truditi.

ČITAV SISTEM STAJE U PROSTOR ISPOD PROSEČNE SUDOPERE

Aparat za prečišćavanje vode čine: tri predfiltera, dva filtera, rezervoar za čistu vodu, slavina za čistu vodu, koja se montira pored postojeće slavine. Svi ovi elementi međusobno su povezani cevčicama kroz koje protiče voda. Zadivljujuće, vrlo jednostavno,a zauzima i malo prostora.   

KAKO SE VODA PREČIŠĆAVA

Manje-više svaki aparat ima tri  predfiltera i dva filtera, koji prečišćavaju vodu. Razlika može biti od modela do modela i da li je u pitanju naprednija tehnologija ili ne. Najčešće korišćeni kućni model funkcioniše na sledeći način:

I predfilter – prečišćava vodu od peska, mulja, rđi iz cevi i drugih nečistoća većih od 20 mikrometara;

II predfilter- od presovanog aktivnog uglja i propilena – odstranjuje hlor, hlorna i druga hemijska jedinjenja,

III predfilter-  odstranjuje sve nečistoće veće od 5 mikrometara;

Glavni filter – polupropusna membrana koja je toliko sitna da samo molekuli čiste vode mogu da prođu kroz nju. Postupkom, obrnute osmoze odstranjuju se  teški metali, trihalometana, pesticidi, amonijak, nitrin, virusi, bakterije, gljivice, paraziti i drugih nečistoća većih od 0.0001-0.0005 mikrometara.

Iz glavnog filtera dobijamo potpuno čistu, zdravu vodu za piće, koja ulazi u rezervoar. Pre nego što stigne do naše čaše, prolazi kroz još jedan filter ugljeno-propilenski.