UV filtracija

UV filtracija je proces dezinfekcije vode za piće i uništavanja svih mikroorganizama koji se u njoj nalaze pomoću UV lampi. UV lampe emituju kratkotalasno ultraljubičasto zračenje ili UVC koje ima talasnu dužinu između 200 i 280 nanometara.

Zašto baš ova talasna dužina?

Naučna istraživanja su ispitivala uticaj različitih vrsta zračenja na DNK, RNK i proteine u ćelijama mikroorganizama. Kada se mikroorganizmi – virusi, bakterije, plesan, gljivice i ostale vrste štetne po ljudski organizam izlože zračenju između 200 i 300 nanometara, one umiru ili gube mogućnost razmnožavanja. Ovo je upravo opseg UVC zračenja.

Ako UVC zračenje uništava ćelije, kako je bezbedno za ljude?

Uv sterilizatori se sastoje od tri komponente: prohromska cev kroz koju protiče voda, zaštitnog stakla koji štiti UV sijalicu od kontakta sa vodom i UV sijalice koja emituje UV svetlost zadatog intenziteta, ona je direktno spojena na struju preko transformatora 220/24V. Voda koja prolazi kroz prohromsku cev se u momentu prolaska dezinfikuje i odlazi na slavinu za piće tako da zračenje ne utiče na ljude već samo na mikroorganizme koji se trenutno obasjaju UV svetločću u momentu prolaska vode kroz prohromsku cev.

Da bi došlo do bilo kakvih nuspojava kod ljudi, potrebno je direktno i dugotrajno izlaganje UV zračenju. UV lampe koje se koriste za filtraciju vode imaju veoma kratak domet i deluju samo na vodu koja se propušta kroz UV filter. Lampe za filtriranje vode se postavljaju tako da ne dolazite u direktan kontakt sa njima i potpuno su bezbedne za Vas i Vaše kućne ljubimce.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas