Ljudi mogu biti izloženi živi na razne načine, a jedan od njih je i preko vode. Živa u vodi za piće nije česta, ali kada se nađe može ugroziti zdravlje i životnu sredinu.

Šta je živa?

Živa je metal koji se prirodno može naći u zemljinoj kori u malim koncentracijama. Na sobnoj temperaturi živa je u tečnom stanju i postepeno isparava. U kombinaciji sa drugim elementima može formirati neorganska ili organska jedinjenja. Živa ima široku primenu u raznim industrijskim procesima, kao i u uređajima.

Kako se živa može naći u životnoj sredini?

Živa može zagaditi okolinu zbog antropogenih uticaja kao što su:

  • Spaljivanje uglja i drugih materijala koji u sebi sadrže živu
  • Iz topionica metala
  • Nepropisno odlaganje baterija na deponije

U pijaćoj vodi živa može biti u organskoj (veoma retko) ili neorganskoj formi.

Živa u vodi za piće: Kako dospeva?

Živa u vodi za piće

Postoje različiti razlozi:

  • Kiša i sneg mogu doneti živu iz vazduha u reke, jezera i druge akumulacije
  • Zbog ljudskog uticaja živa može zagaditi podzemne vode i bunare
  • Zbog upotrebe pesticida koji u sebi sadrže živu

Kako da znate da li u vašoj vodi ima žive?

Zagađenje vode živom kada je u pitanju javno vodosnabdevanje je izuzetno retko.

S druge strane, bunarska voda može biti zagađena ovim metalom, naročito ako se bunar nalazi u blizini poljoprivrednog zemljišta ili industrije.

Da bi znali da li u vodi koju vi koristite ima žive ili drugih zagađujućih materija, neophodno je da se uradi analiza vode u nekoj akreditovanoj laboratoriji. Ovo naročito savetujemo ukoliko planirate da koristite bunarsku vodu.

Da li je konzumiranje vode u kojoj ima žive opasno?

Kao što smo već napomenuli, koliko je voda u kojoj ima žive opasna zavisi od toga da li se živa javlja kao organsko ili neorgansko jedinjenje.

Živa je izuzetno toksična. Kolika će biti opasnost po zdravlje, zavisi od koncentracije žive kojoj je neko izložen i trajanja izloženosti.

Neorganska živina jedinjenja ne izazivaju zdravstvena oštećenja u meri kojoj to izazivaju organska. U velikim koncentracijama neorganska živina jedinjenja utiču na nervni sistem. Najveća opasnost od žive preti deci i trudnicama.

Pod uticajem bakterija, neorganska živina jedinjenja prelaze u organska u jezerima, rekama i morima. Organska živina jedinjenja su veoma štetna po zdravlje i oštećuju nervni sistem i bubrege.

Koji su dozvoljeni nivoi žive u vodi za piće?

Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, dozvoljena koncentracija žive u pijaćoj i flaširanoj vodi je 0,001 mg/l. Ukoliko sumnjate da u vašoj vodi ima žive ili to analiza pokaže morate odmah prekinuti da konzumirate takvu vodu.

Kako da se ukloni živa iz vode?

Za uklanjanje žive i svih drugih zagađenja, savetujemo ugradnju filtera za vodu koji rade na principu aktivnog uglja i reverzne osmoze.

Filterski ulošci sa aktivnim ugljem koriste specijalan tip uglja da bi prečistili vodu i obezbedili ispravnu vodu za piće.

Aktivni ugalj prečišćava vodu po principu adsorpcije. To znači da ovi filteri vezuje nečistoće na svojoj površini i zbog toga se i lakše čiste kada za to dođe vreme. Međutim, iako ovi filteri uklanjaju različita jedinjenja, ne mogu da uklone sva zagađenja koja se nalaze u vodi i zato su najefikasniji u kombinaciji sa reverznom osmozom.

Osnova svake reverzne osmoze je membrana. Njen izgled je takav da ima mnogo manju veličinu pora od veličine bakterija ili parazita i upravo to je karakteriše jer eliminiše širok spektar zagađivača iz vode. Kod reverzne osmoze, voda se propušta kroz polupropusnu membranu koja sadrži veoma male pore. Membrana se nalazi u membranskom kućištu u kom podleže velikom pritisku. Kad se voda pod pritiskom susretne s membranom, prolaze samo molekuli vode, a sve nečistoće se preusmeravaju u odvod. Ovako filtrirana voda je toliko čista se često koristi u medicinske svrhe.

Najbolji filter za prečišćavanje vode za piće i uklanjanje žive

Aqua Filter ispod sudopere je jedan od najboljih prečišćivača vode za piće na tržištu.

Aqua Filter

Besplatna montaža / Garancija 2 godine

Pozovite nas svaki dan od 07h do 20h i uštedite 6.150 dinara

Prednosti korišćenja Aqua Filter

  • koristi nano filter, predfilter sa aktivnim ugljem i reverznu osmozu za maksimalno prečišćavanje
  • lak za instalaciju ispod sudopere, malih dimenzija
  • čista i zdrava voda za piće dostupna 24/7
  • nema plastične ambalaže

To je jedan od najboljih filtera sa aktivnim ugljem i ima najbolji odnos cene i kvaliteta.

Sadrži Predfilter sa aktivnim ugljem koji služi da dodatno prečisti vodu i ukloni iz nje živu, pesticide, cink, bakar, olovo, hlor, kao i bilo koju vrstu neprijatnog mirisa, ukusa i boje vode.

Takođe, opremljen je i nano filterom koji ima otvore od 5 nanometara koji uklanjaju viruse, bakterije i druge mikroorganizme i čine vodu apsolutno bakteriološki ispravnom.

Pored toga, nano filter će iz vode ukloniti arsen, azbest, olovo, kadmijum, gvožđe i ostale materije koje su štetne po ljudski organizam.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas