Oplemenjivači

UV lampa za dezinfekciju vode 55W, 3/4″  

Cena:
44.280 rsd
Besplatna montaža / Garancija 2 godine
Opis proizvoda:

UV sterilizatori koriste UV lampe za dezinfekciju vode za piće i uništavanje svih mikroorganizama koji se u njoj nalaze.

UV lampe emituju kratkotalasno ultraljubičasto zračenje koje ima talasnu dužinu između 200 i 280 nanometara i eliminiše viruse, bakterije, plesan, gljivice i ostale patogene.

UV sterilizatori se postavljaju na aparat za filtraciju vode ili u vaš dom tako da ne postoji mogućnost direktnog kontakta i bilo kakvih nuspojava za ljude i životinje, i potpuno su bezbedni za korišćenje.

Šta je UV dezinfekcija vode?

UV dezinfekcija pitke vode je efektivan i jednostavan način za dobijanje mikrobiološki čiste vode, bez prisustva patogena. Prema tome, UV filteri za vodu su idealno rešenje kako bi se izbegle opasnosti na ljudski organizam i životnu sredinu, uzrokovane hlorisanjem vode.

UV zračenje se deli na UV-A, UV-B i UV-C. Deo spektra UV-C zraka (talasne dužine 200-280nm), ima germicidno svojstvo, što znači da kada se virusi, bakterije i drugi potencijalno štetni mikroorganizmi izlože ovakvom zračenju, dolazi do oštećenja njihovog genetskog materijala i sprečavanja dalje reprodukcije.

Kako radi UV lampa?

uv lampa

UV filteri za vodu ili UV sterilizatori se upravo služe ovim svojstvom UV-C zraka, koje emituje UV lampa unutar njih. Dakle, kako bi se postigla UV filtracija, voda se propušta kroz UV sterilizator. Nakon što mikroorganizmi (virusi, bakterije, gljivice itd) iz vode dođu u kontakt sa zračenjem iz UV lampe, oni se efektno uništavaju.

Ovako se dobija čista voda, bez upotrebe štetnih hemikalija, zbog čega je UV filtracija vode sve popularnija tehnika prečišćavanja, a UV filteri za vodu ili UV sterilizatori – savršeno sredstvo za ovu namenu.

Važno je imati u vidu da se UV sterilizator postavlja na druge aparate za filtraciju vode i služi samo kao dodatak.

Zašto?

Da bi UV sterilizator vode bio efikasan u uništavanju patogena, mora se održavati jak intenzitet svetla UV lampe. Ovo se omogućava redovnom godišnjom zamenom lampe i predfiltracijom, koja je neizostavni korak kako bi UV dezinfekcija pitke vode bila uspešna. Kada je voda mutna ili su u njoj rastvorene organske i neorganske materije (sediment, pesak, rđa itd.), one upijaju zračenje i UV filtracija postaje manje efektivna jer patogeni mogu da se “sakriju” ispod ovakvih čestica. Jos jedan problem može biti i “reaktivacija” mikroba, odnosno obnavljanje njihovih funkcija i patogenosti, ukoliko se UV sterilizator i filter na kome se nalazi, ne održavaju na adekvatan način.

Znači, UV lampa za dezinfekciju vode služi za prečišćavanje mikrobiološki neipravne vode uz pomoć ultraviolentnog svetla.

UV lampe emituju kratkotalasno ultraljubičasto zračenje ili UVC koje ima talasnu dužinu između 200 i 280 nanometara.

UV zračenje uklanja mikroorganizme iz vode, tj. UV dezinfekcijom se uklanjaju bakterije, virusi, paraziti i gljivice. [1]

Zašto baš ova talasna dužina?

Naučna istraživanja su ispitivala uticaj različitih vrsta zračenja na DNK, RNK i proteine u ćelijama mikroorganizama.

Kada se mikroorganizmi – virusi, bakterije, plesan, gljivice i ostale vrste štetne po ljudski organizam izlože zračenju između 200 i 300 nanometara, one umiru ili gube mogućnost razmnožavanja.

Ovo je upravo opseg UVC zračenja.

Da li je dezinfekcija vode uz pomoć UV lampe efikasna?

Ova lampa dezinfikuje vodu brzo i efikasno.

UV dezinfekcijom uklanja se 99.9% živih organizama iz vode.

Ako UVC zračenje uništava ćelije, kako je bezbedno za ljude?

Uv sterilizatori se sastoje od tri komponente: prohromska cev kroz koju protiče voda, zaštitnog stakla koji štiti UV sijalicu od kontakta sa vodom i UV sijalice koja emituje UV svetlost zadatog intenziteta, ona je direktno spojena na struju preko transformatora 220/24V.

Voda koja prolazi kroz prohromsku cev se u momentu prolaska dezinfikuje i odlazi na slavinu za piće tako da zračenje ne utiče na ljude već samo na mikroorganizme koji se trenutno obasjaju UV svetločću u momentu prolaska vode kroz prohromsku cev.

Da bi došlo do bilo kakvih nuspojava kod ljudi, potrebno je direktno i dugotrajno izlaganje UV zračenju.

UV lampe koje se koriste za filtraciju vode imaju veoma kratak domet i deluju samo na vodu koja se propušta kroz UV filter.

Lampe za filtriranje vode se postavljaju tako da ne dolazite u direktan kontakt sa njima i potpuno su bezbedne za Vas i Vaše kućne ljubimce.

Koja je razlika između filtera za vodu i UV lampe?

Reverzna osmoza, aktivni ugalj, filteri za omekšavanje vode i drugi filteri služe za uklanjanje zagađenja iz vode uz pomoć pora koje se nalaze u membrani filtera.

Za razliku od filtera, UV lampa ne uklanja čestice iz vode.

UV sterilizacija i dezinfekcija služi za uklanjanje bakterija i virusa, ali ne i za filtriranje nečistoća.

S druge strane, filteri za vodu uklanjaju čestice, ali ne eliminišu patogene.

UV lampa ubija žive organizme u vodi, ali ne uklanja nečistoće, hemikalije, neprijatan miris i ukus.

Zbog toga je UV lampa dodatna oprema koja se preporučuje kod ugradnje filtera kako bi se omogućio maksimalan efekat prečišćavanja vode.

Kućni omekšivači vode, industrijski omekšivači, filteri za vodu sa aktivnim ugljem, reverzna osmoza i drugi filteri su sistemi za prečišćavanje vode na koje se može montirati UV lampa za maksimalno filtriranje i dobijanje bakteriološki ispravne vode.

UV dezinfekcija služi za uklanjanje mikroorganizama kao što su:

 • Cryptosporidium
 • Giardia
 • Dizenterija
 • Salmonela
 • Streptokoke
 • Alge
 • Gljivice
 • Bakterije
 • E. coli

Da li je UV lampa neophodna za funkcionisanje filtera za vodu?

UV dezinfekcija nije neophodna, ali je filter za vodu neophodan kako bi UV lampa funkcionisala.

UV sterilizacija je najefikasnija kada je voda prečišćena filterom, s obzirom da je UV lampa poslednja faza kroz koju voda prolazi tokom prečišćavanja.

Prednosti korišćenja UV lampe za dezinfekciju vode uz filter za vodu

 • Dezinfekcija vode bez upotrebe hemikalija – ultraviolentno zračenje ne ostavlja nus-produkte u vodi nakon dezinfekcije, kao što to radi hlor
 • Ne utiče na miris i ukus vode
 • Lako održavanje – zamena lampe je jednom godišnje
 • Bakteriološki ispravna voda za piće
 • Nema dodatne potrošnje i gubitka vode tokom prečišćavanja

UV lampa 55W tehničke karakteristike:

 • Prečnik – 3/4″
 • Snaga – 55 W
 • Protok- 4 m3/h
 • Cena – 36.900 rsd

UV lampa 165W tehničke karakteristike:

 • Prečnik – 1″
 • Snaga – 165 W
 • Protok- 4 m3/h
 • Cena – 105.000 rsd

Ukoliko želite da zakažete montažu UV lampe, kao i za dodatne informacije i savete pozovite nas svaki dan od 07h do 20h na broj telefona  063 567 212.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas