Najbitnija stvar kod svakog zalivnog sistema je voda.

Prečišćavanje vode je zbog toga neophodno, kako bi zalivni sistem funkcionisao pravilno.

Prečišćavanjem, produžava se vek trajanja zalivnog sistema i sam kvalitet navodnjavanja. Kod sistema koji imaju prskalice ili kap po kap sistem sprečava se oštećenje i zapušavanje koje može nastati iz različitog razloga, najčešće kamenca.

Takođe, u zavisnosti koja je svrha navodnjavanja, da li je to navodnjavanje trave, parka ili na primer zalivni sistem za borovnice ili druge poljoprivredne kulture, određeni kvalitet i sastav vode mora biti zadovoljen kako bi biljke imale pravilan razvoj.

Najčešće se za zalivanje kao izvor koristi bunarska voda. Bunarska voda je često zagađena, odnosno sadrži povećane koncentracije određenih materija, najčešće gvožđe i mangan.

Sve veće zagađenje voda zahteva efikasniji sistem filtriranja. Filteri za zalivne sisteme obezbeđuju duže trajanje opreme za zalivanje i uklanjaju sve od krupnog zagađenja poput lišća, peska, zemlje pa sve do različitih mikro čestica i zagađenja.

Nudimo rešenja filtriranja vode zalivnih sistema za dvorišta, parkove, bašte, zasade, voćnjake, ali i poljoprivrednu proizvodnju.

Filteri vode za zalivne sisteme

Filteri za zalivne sisteme

Bunarska voda koja se koristi za zalivanje travnjaka i biljaka u privatnim dvorištima, parkovima i u poljoprivrednoj proizvodnji je uglavnom zasićena sa mehaničkom prljavštinom, dvovalentnim gvožđem (Fe)  koje je delimično rastvorljivo u vodi i manganom. Ukupna tvrdoća (kamenac) varira od regiona u kome se bunar nalazi.

Zalivni sistemi se uglavnom sastoje od prskalica, tj. malih dizni kroz koje voda ide pod pritiskom. Mehanička nečistoća i metali, kao i kamenac mogu da zapuše te dizne i pokvare prskalice ili im smanje efikasnost.

Velika koncentracija Fe i Mn može štetno uticati na travu i biljke stvarajući film kroz koji ne prolazi sunce, pa se biljke razboljevaju i suše jer ne mogu da vrše fotosintezu.

Veliki problem je što deo vode koji zaliva travu i biljke pada na zid ili behaton/beton objekta i vrlo brzo ga boji u žuto i crveno, pa je dvorište ili park neugledno.

Rešenje koje Aquafilter kompanija nudi su Aqua Soft PRO uređaji koji se sastoje od kolone punjene filterskim materijalom koji je specijalizovan za skidanje Fe i ili Mn, kao i krupnih mehaničkih nečistoća do 20 mikrona.

Kada su u pitanju zalivni sistemi, ne možemo da koristimo jonoizmenjivače koji troše so za generaciju, jer se određeni deo natrijuma zadrži u vodi. Natrijum izvlači vodu iz ćelija biljaka što može dovesti do sušenja biljke. Zbog toga se koristi miks filterskih materijala koji čiste vodu na više nivoa – mehaničkom, elektrostatičkom i jonoizmenjivačkom. Za regeneraciju se u slučaju filtriranja vode za zalivne sisteme gde je povećano gvožđe i mangan koristi ozon, odnosno generator ozona. Ozon oksiduje gvožđe i prevodi ga u oblik koji može da se veže na filterski materijal nakon čega se regenaracijom sa kontrapranjem izbacuje u kanalizaciju.

Od vrste filterskog materijala zavisi i način čišćenja. Uglavnom se za gvožđe koristi adsorpcija i apsorpcija na materijalu, a regeneracija može ići u dva stepena i to oksidacija Fe unutar kolone pomoću ozona i kasnije ispiranje u kanalizaciju kontrapranjem. Drugi stepen je kontrapranje filterskog materijala na osnovu gradijenta koncentracije.

Kod visokih koncentracija Mn koristi se filterski materijal od prečišćene rude mangana koji na osnovu magnetnih svojstava zadržava visoku koncentraciju Mn adsorpcijom i prilikom regeneracije ga ispira u kanalizaciju.

Održavanje sistema podrazumeva povremeno, uglavnom sezonski, zamenu filterskog materijala.

Pozovite na broj telefona 063 567 212 za dodatne informacije.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas