Voda iz slavine, odnosno česmovača bi trebala da bude ispravna, pristupačna i dobrog ukusa. Nažalost, retko su ova 3 uslova ispunjena istovremeno, kada govorimo o vodi iz vodovoda u Srbiji.

Zbog toga, veliki broj ljudi, iako ima po Pravilniku o kvalitetu vodi za piće ispravnu vodu, kupuje flaširanu vodu koja sama po sebi nije dobro rešenje iz više razloga. S druge strane, u velikom broju mesta kao što je Zrenjanin npr, je zabranjeno piti gradsku, odnosno vodu sa slavine.

Zašto flaširana voda nije dobar izbor?

Ta voda stoji i ponekoliko meseci u skladištima u plastičnim bocama.

Ovde nije problem u vodi, problem je u plastici.

Plastične boce su štetne po ljudsko zdravlje jer sadrže jedinjenje bisfenol A (BPA).

Ova hemijska supstanca utiče na smanjenje testosterona kod muškaraca i poremećaj estrogena kod žena.

Tako da je mnogo bolje piti protočnu vodu sa česme od vode u plastici, ukoliko želite da sačuvate svoje zdravlje.

Kako da znate da li je potrebno da pročistite vodu iz slavine?

Čak iako voda ispunjava zakonske parametre kvaliteta, ne znači da je ona zdrava za piće, kuvanje, pa i tuširanje.

Zašto?

Gradska voda prolazi kroz nekoliko fizičko-hemijskih procesa kako bi se prečistila pre nego što dođe do domaćinstava, ali neki teški metali, kamenac i sl. ostaju vodi, a često je prisutan neprijatan miris i ukus.

Kako pročistiti vodu iz slavine?

Jedan od najjednostavnijih i najpristupačnijih načina je upotreba filtera za vodu za česmu. Ovi filteri se obično montiraju ispod sudopere i povezuju se sa vašom slavinom ili se montira dodatna slavina. Filteri za vodu ispod sudopere uklanjaju 99.9% zagađenja koja se nalaze u vodi.

filter ispod sudopere

Benefiti filtrirane vode

Pre svega, filtrirana voda je voda iz koje su uklonjene nečistoće i zagađenja. Najvažniji benefiti prečišćene vode iz slavine su:

 • Voda je sigurna za piće: Filteri za vodu uklanjaju širok spektar materija iz vode kao što su gvožđe, olovo, mangan, arsen, bakterije.
 • Voda je prijatnog ukusa i mirisa: Filtriranjem vode se uklanja hlor, sumpor i druge materije koje utiču na organoleptička svojstva vode (boja, miris, ukus).
 • Filtriranje vode je jeftinije i zdravije od kupovine flaširane vode, a takođe se smanjuje i količina otpadne plastike
 • Hrana, čaj i kafa pripremljeni filtriranom vodom imaju bolji ukus

Šta sve uklanja filter za vodu?

Ovi filteri uklanjaju preko 80 različitih hemikalija i nečistoća koje se nalaze u vodi.

Najčešća materija koja se uklanja je hlor koji se dodaje u gradsku vodu kao dezinfekciono sredstvo. Filteri za vodu uklanjaju najveći deo hlora što poboljšava ukus vode.

Takođe, filteri za vodu uklanjaju i olovo i azbest koji su se koristili za izradu vodovodnih cevi u prošlosti i koji su i dalje prisutni u starijim objektima.

Jedan od najčešćih problema vezanih za vodu u domaćinstvima je kamenac. Iako konzumiranje ove vode ne nosi značajne zdravstvene probleme, pogoršava ukus vode i dovodi do zaprljanosti površina i kraći vek bojlera, grejača i drugih aparata koji koriste vodu. Takođe, smanjuje efikasnost šampona i deterženata i isušuje kosu i kožu. Za uklanjanje kamenca, odnosno smanjenje ukupne tvrdoće vode preporučujemo ugradnju nekih od omekšivača vode.

Tipovi filtera za vodu za prečišćavanje vode sa slavine

 • Aktivni ugalj: Filteri sa aktivnim ugljem funkcionišu po principu adsorpcije. Adsorpcija se odnosi na fizički proces u kojem se čestice u vodi uklanjaju jer se lepe na površinu materijala u filteru. Ovi filteri se sastoje od aktivnog uglja u granulama ili u prahu. Efikasni su u uklanjanju hlora i njegovih jedinjena, pesticida i herbicida i u smanjenju neprijatnog mirisa i ukusa.
 • Omekšivači vode: Iako se ovi filteri ne povezuju direktno na slavinu već na dovod vode u vaše domaćinstvo, imaju višestruke benefite jer uklanjaju kamenac iz vode. Omekšivači za vodu su aparati za totalno uklanjanje kamenca iz vode. Kamenac se sastoji od metala (gvožđe – Fe, mangan – Mn, magnezijum – Mg, kalcijum – Ca) i neorganskog dela CO3, SO4, itd. Kada se iz vode uklone metali ukloni se vezivno sretstvo za neorganski deo pa se ukloni i kompletan kamenac iz vode. Ovo se najbolje postiže korišćenjem jonoizmenjivača, hemijskih masa za vezivanje metala iz vode koje imaju sposobnost regeneracije sa manje aktivnim metalom poput Na (za regeneraciju se koristi so – NaCl).
 • UV dezinfekcija vode: UV sterilizatori koriste UV lampe za dezinfekciju vode za piće i uništavanje svih mikroorganizama koji se u njoj nalaze. UV lampe emituju kratkotalasno ultraljubičasto zračenje koje ima talasnu dužinu između 200 i 280 nanometara i eliminiše viruse, bakterije, plesan, gljivice i ostale patogene.
 • Reverzna osmoza: U ovom procesu se voda “gura” kroz membranu koja filtrira molekule veće od molekula vode pri čemu dolazi do maksimalnog efekta prečišćavanja. Najbolji rezultat se dobija kada se kombinuje sa aktivnim ugljem, mehaničkim filterima i UV lampom.

Najbolji filteri za vodu iz slavine

Kako bi obezbedili vama i vašoj porodici čistu i zdravu vodu za piće preporučujemo neke od sledećih filtera koje možete povezati na vašu slavinu. Ovi filteri su visokog kvalite i proizvedeni u Evropskoj Uniji.

Aqua Filter filter za vodu ispod sudopere

Besplatna montaža / Garancija 2 godine

Pozovite nas svaki dan od 07h do 20h i uštedite 6.150 dinara

Prednosti korišćenja Aqua Filtera:

 • koristi nano filter i predfilter sa aktivnim ugljem za eliminaciju azbesta i drugih zagađenja
 • lak za instalaciju ispod sudopere, malih dimenzija
 • čista i zdrava voda za piće dostupna 24/7

Aqua Direct

Besplatna montaža / Garancija 2 godine

Pozovite nas svaki dan od 07h do 20h i uštedite 6.150 dinara

Prednosti korišćenja Direct Flow filtera:

 • nema rezervoar, direktno filtrira gradsku vodu
 • reverzna osmoza
 • lak za instalaciju ispod sudopere, malih dimenzija
 • veliki dnevni kapacitet
Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas