Nematode su vrsta mikroorganizama, tačnije parazita koje se mogu naći u zemljištu, rekama, jezerima, ali i izvorištima vode.

Ovo su najčešći živi organizmi koji se mogu naći u tretiranoj vodi. Neke vrste su bezopasne, međutim ukoliko je broj jedinki značajno povećan, utiču na kvalitet i sigurnost vode koja se koristi za piće i upotrebu u domaćinstvima. Neophodno je primeniti određene mere dezinfekcije kako bi se ovi paraziti uklonili iz vode.

Šta su nematode?

Nematode su valjkasti crvi koji spadaju u grupu parazita i mikroskopske su veličine.

Da li nematode u vodi predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi?

Neke vrste ovih mikroorganizama su bezopasne, dok druge mogu izazvati tegobe.

Vrste nematoda koje su štetne po ljude su:

  • Ankilostome – prenose se preko zaražene vode i zemlje i mogu izazvati anemiju
  • Ascaris lumbricoides – velike dečje gliste, izazivaju bol u stomaku, proliv, svrab i gubitak težine
  • Trihinela – prenosi se konzumiranjem zaraženog svinjskog mesa

Najpoznatiji slučaj sa nematodama u vodi je bio u Užicu, ali i u Novom Sadu i Odžacima. Iako u većini slučajeva, nematode ne izazivaju zdravstvene tegobe, u većem broju mogu promeniti boju, miris i ukus vode. Takođe neke vrste mogu izazvati i probleme sa stomakom. Prema preporukama Svetske Zdravstvene Organizacije, do 10 jedinki nematoda po litri vode ne predstavlja problem.

Zašto se javljaju nematode u vodi?

Nematode u vodi se javljaju zbog kontakta vode sa kontaminiranim zemljištem, ali i tehničkih problema prilikom tretmana vode u vodovodu. Često se javljaju i u bunarskoj vodi koja se ne koristi i ne kontroliše često, i kod bunara koji nisu propisno izgrađeni i obezbeđeni.

Kako da uklonite nematode iz vode?

Za uklanjenje ovih mikroorganizama, pored filtera za pijaću vodu, savetujemo ugradnju UV lampe za dezinfekciju vode koja pored nematoda uklanja i sve druge organizme iz vode.

Šta je UV lampa?

UV sterilizatori koriste UV lampe za dezinfekciju vode za piće i uništavanje svih mikroorganizama koji se u njoj nalaze.

UV lampe emituju kratkotalasno ultraljubičasto zračenje koje ima talasnu dužinu između 200 i 280 nanometara i eliminiše viruse, bakterije, plesan, gljivice i ostale patogene.

Ovi uređaji se postavljaju na aparat za filtraciju vode ili u vaš dom tako da ne postoji mogućnost direktnog kontakta i bilo kakvih nuspojava za ljude i životinje, i potpuno su bezbedni za korišćenje.

UV dezinfekcija pitke vode je efektivan i jednostavan način za dobijanje mikrobiološki čiste vode, bez prisustva patogena. Prema tome, UV filteri za vodu su idealno rešenje kako bi se izbegle opasnosti na ljudski organizam i životnu sredinu, uzrokovane hlorisanjem vode.

UV lampa

Besplatna montaža / Garancija 2 godine

  • dezinfekcija vode za piće
  • uklanjanje bakterija i virusa
  • bakteriološki i mikrobiološki ispravna voda

UV dezinfekcija nije neophodna, ali je filter za vodu neophodan kako bi UV lampa funkcionisala. UV sterilizacija je najefikasnija kada je voda prečišćena filterom, s obzirom da je UV lampa poslednja faza kroz koju voda prolazi tokom prečišćavanja.

Ukoliko želite dodatne informacije o ovim filterima pozovite nas svaki dan od 07h do 20h  063 567 212

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas