Peudomonas aeruginosa je bakterija koja je pokazatelj fekalnog zagađenja. To je streptokoka fekalnog porekla.

Ova bakterija izaziva infekciju kože, kao i upalu uveta kod dece i često se nalazi u bazenima koji predstavljaju javno kupalište i zbog toga je neophodno prečišćavanje vode u bazenima.

Može se naći i u izvorištima vodosnabdevanja.

Jedini način da se utvrdi da li se u vašoj vodi nalaze fekalne bakterije jeste testiranje koje vrše laboratorije.

Pseudomonas aeruginosa se može često naći u bunarskim vodama i vodovodima u kojima se ne vrši dezinfekcija vode.

Šta je Pseudomonas aeruginosa?

Pseudomonas aeruginosa u vodi za piće

Ovo je vrsta bakterija koja se često može naći u vodi i zemljištu.

Kada se nađe u oslabljenom imunom sistemu ova bakterija može izazvati upale bešike, pluća i gastrointestinalne infekcije. U bolničkim okruženjima ova bakterija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Pseudomonas aeruginosa u vodi za piće

Pored toga što ugrožava zdravlje ova bakterija utiče i na cevi, slavine i druge uređaje koji koriste vodu. Kada se nađe u vodi, Pseudomonas sojevi formiraju biofilm – sloj koji dovodi do stvaranja korozije i smanjuje efikasnost grejača bojlera, veš mašine i sl.

Ukoliko analiza vode koju koristite pokaže prisustvo ove bakterije neophodno je da prečistite vodu pre upotrebe.

Ukoliko koristite vodu iz javnog vodosnabdevanja prisustvo ove bakterije je zbog sistema dezinfekcije retko. Međutim, Pseudomonas aeruginosa se može naći u bunarskoj vodi, naročito ako je bunar u blizini septičke jame.

Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće nije dozvoljeno prisustvo ove bakterije u vodi za piće.

Kako ukloniti Pseudomonas aeruginosa iz vode za piće?

Sredstvo protiv algi u vodi

Za ukljanjanje ove vrste bakterija i drugih bakterija u vodi, kao što su koliformne bakterije, nudimo dezinfekciju UV lampom ili dezinfekcijom automatskih dozerom za hlor. I jedan i drugi sistem imaju svojih mana i prednosti koje ćemo ovde i navesti.

Automatski dozer za hlor protiv algi

Automatski dozer za natrijum-hipohlorit (NaClO) se sastoji od rezervoara za hlor, automatske dozer pumpe i impulsnog vodomera. Montira se na vodovodnu cev tako da injektor ulazi u cev. Injektor se montira pomoću T komada u veličini cevi.

Uređaj funkcioniše tako što impulsni vodomer daje signal automatskoj dozer pumpi da ubrizga zadatu količinu i koncentraciju hlora u crevo koje šalje hlor u injektor. Dozer pumpa ima mikro procesor koji omogućava podešavanje koncentracije, količine i broja ubrizgaja hlora tako da ima širok raspon upotrebe.

Natrijum hipohlorit se koristi za dezinfekciju protočne vode od bakterija, gljivica, algi, parazita i virusa. Prednost u odnosu na UV lampu je u rezidualnom svojstvu hlora, odnosno u produženom dejstvu hlora. Naime, rastvaranjem u vodu NaHOCl oslobađa nascentni kiseonik (atom kiseonika koji reaguje sa svim materijama sa kojima dođe u kontakt) koji ima dezinfekciono dejstvo, a ostatak se veže uglavnom za organske materije.

Na ovaj način se može meriti koncentracija rezidualnog hlora koji ne sme da pređe zadatu koncentraciju zbog štetnog dejstva na žive ćelije. Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće dozvoljena koncentracija rezidualnog hlora je 0.5 mg/l.

Rezidualni hlor ima sposobnost naknadnog reagovanja i proizvodnje nascentnog kiseonika tako da se dugo zadržava u cevovodima. Ova osobina je jako važna kod velikog transportnog puta (dugačkog cevovoda) vode od izvora do krajnjeg potrošača pa se najčešće koristi u gradskim mrežama ili u pogonima koji imaju dugačak cevovod od sistema filtera do krajnjih potrošača (slavina, mašina koje troše vodu itd).

Mana ovog sistema je korišćenju hlora kao dezinfekcionog sredstva, u odnosu na UV lampu koja je potpuno ekološki način za sterilizaciju vode.

Prednost u odnosu na UV lampu je da je efikasnija u uklanjanju algi.

Za više informacija oko uklanja algi u vodi automatskim dozerom sa natrijuhipohloritom i ceni, kontaktirajte nas na broj telefona 063 567 212.

UV lampa za vodu

uv lampa

UV sterilizacija i dezinfekcija služi za uklanjanje algi, bakterija i virusa, ali ne i za filtriranje nečistoća.

S druge strane, filteri za vodu uklanjaju čestice, ali ne eliminišu sve patogene.

UV lampa ubija sve žive organizme u vodi i na taj način dezinfikuje vodu.

Zbog toga je UV lampa dodatna oprema koja se preporučuje kod ugradnje filtera kako bi se omogućio maksimalan efekat prečišćavanja vode.

UV dezinfekcija služi za uklanjanje mikroorganizama kao što su:

  • Cryptosporidium
  • Giardia
  • Dizenterija
  • Salmonela
  • Streptokoke
  • Gljivice
  • Bakterije
  • E. coli
  • Neke vrste algi

Za dodatne informacije oko UV lampi i drugih sistema za filtriranje vode možete nas kontaktirati na broj telefona 063 567 212.

U ponudi imamo kompletne sisteme za prečišćavanje vode – omekšivači vode, rezervna osmoza, prečišćavanje vode za piće.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas