Suvi ostatak u vodi predstavlja soli koje su prisutne u jednom litru vode.

Najčešće soli koje se javljaju u suvom ostatku su karbonati, bikarbonati, hloridi, sulfati, nitrati, magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum.

Suvi ostatak u vodi kao parametar kvaliteta vode

Suvi ostatak u vodi

Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće suvi ostatak vode se računa kao Ukupni ostatak posle isparavanja na 378,16 K mg/l, odnosno 105 0C. Dozvoljena koncentracija je do 500 mg/l.

Ukoliko je suvi ostatak u vodi koju koristite veći od 500mg/l to najčešće pokazuje da je prisutan kamenac u vodi odnosno da je povećana tvrdoća vode.

Kada su u pitanju flaširane vode i prirodne mineralne vode, veći suvi ostatak ukazuje da je reč o visoko-mineralnim vodama.

Određivanjem suvog ostatka se određuje ukupna koncentracija soli, ali ne i pojedinačno koji je element u pitanju.

Tvrdoća vode, kamenac i suvi ostatak

Tvrda voda je u ona u kojoj se nalazi velika količina rastvorenih minerala, najviše soli kalcijuma i magnezijuma. Do povećane količine ovih minerala u vodi dolazi prilikom kontakta vode sa okolnim zemljištem.

Kamenac nastaje kao posledica tvrde vode, visoke temperature i pH vrednosti. Problemi sa kamencem i njegovo nagomilavanje možete primetiti na posuđu, slavini, u bojlerima itd.

TDS vode

Ukupne rastvorene materije (TDS) predstavlja količinu organskih i neorganskih materija kao što su metali, minerali, soli i joni u određenoj zapremini vode. TDS vode je u stvari određivanje svih materiji u vodi koje nisu molekul vode. Ove materije u vodi mogu doći iz izvorišta vode, kao posledica zagađenja iz različitih izvora, cevovoda, hlorisanja vode i samih postrojenja vodosnabdevanja.

Što je koncentracija rastvorenih materija veća, to je voda prljavija i zagađenija. Više o TDS vode može videti ovde.

Smanjenje suvog ostatka vode

Ukoliko voda u vašem domaćinstvu ili industriji ima veći suvi ostatak možete ga smanjiti instalacijom omekšivača vode.

Jedan od najefikasnijih omekšivača je Aqua Soft Atlantis.

 

Ukoliko imate problema sa tvrdom vodom, Aqua Soft Atlantis omekšivač vode garantuje potpuno uklanjanje kamenca. Koristeći princip jonske izmene i reverzne osmoze, Aqua Soft omekšivač vode uklanja jone kalcijuma i magnezijuma koji ulaze u sastav kamenca i zamenjuje ih jonima natrijuma. Ovaj postupak traje dok se ne postigne određena zasićenost jonoizmenjivača, što zavisi od tvrdoće ulazne vode, i nakon zasićenja uređaj ulazi u mod regeneracije.

Tretman vode AquaSoft aparatom za omekšavanje vode, garantuje da će Vaše vodovodne cevi i kućni uređaji koji koriste vodu će imati mnogo duži vek trajanja.

Preporučuje se da se omekšivač vode montira na glavni dovod vode u objekat, pre razdvajanja instalacije unutar objekta. Ovo će osigurati da se omekšana voda isporučuje u celom objektu nakon prolaska kroz omekšivač.

Takođe, preporučljivo je ugraditi omekšivač vode sa tzv. bypass-om kako bi se osiguralo kontinuirano snabdevanje vodom u slučaju servisiranja omekšivača ili eventualnih drugih intervencija.

Da bi se omekšivač vode priključio, potrebni su sledeći priključci: ulaz vode, izlaz vode (omekšana voda), kanalizacioni priključak i električno napajanje od 220 V/50 Hz.

Ukoliko želite da pročitate više o ovom filteru i zakažete ugradnju to možete učiniti ovde ili nas pozovite na broj telefona 063 567 212 za dodatne informacijeMožete nas pozvati svakim radnim danom i vikendom u periodu od 07h do 20h.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas