fbpx

Prva asocijacija na gradsku vodu je tvrda voda, voda puna kamenca. Ako pak pomenete bunarsku vodu, setiće se neprijatnog mirisa metala. Nepogrešivost ljudskih osećanja u vezi određivanja kvaliteta vode je u direktnoj vezi sa sastavom ljudskog organizma – 75% voda. I uvek pogodimo da li je voda za nas dobra ili nije.

Kako najjednostavnije proveriti da li u vašoj vodi ima kamenca

Pojedinac može da oceni da li je neka voda puna kamenca ili nije po tome što će oprati ruke s njom i sa sapunom. Ako se sapun brzo spira sa ruku onda je voda puna kamenca. Ali, ako je potrebno duže da perete ruke da bi skinuli sapun i ako vam klize ruke, onda je voda mekana. Probajte kući da operete ruke sa gradskom vodom i sa kupovnom ili filtriranom vodom i odmah ćete me razumeti bolje.

Tvrdoća vode

Ovakve pojave se objašnjaviju prisustvom velike količine metala u vodi. Gvožđe, mangan, magnezijum, kalcijum i ostali, čije soli grade kamenac. Količina kamenca u vodi određuje da li je voda tvrda ili ne – daje joj osobine tvrdoće.

Tvrdoća vode koju gradi kamenac sastavljen od soli magnezijuma, gvožđa i mangana je problematičnija od tvrdoće koju grade soli kalcijuma. Kalcijum karbonat može da se razgradi na visokoj temperaturi pri čemu je jedan od proizvoda gas ugljen dioksid. Kada vam majstori za grejanje kažu da ništa ne brinete jer se u vašim radijatorima nalazi mekana voda, misle upravo na to. Dok toplota kod kalcijum karbonata pomaže, ona u slučaju soli magnezijuma, gvožđa i mangana odmaže i čini da se kamenac stvrdnjava i lepi jače za metalne površine. Kada budete sledeći put čistili bojler da bi promenili grejač znaćete o čemu govorim.

Kako se trajno rešiti kamenca u vodi

Siguran sam da svaki čovek nakon čišćenja bojlera, pucanja metalnih cevi u kupatilu, pranju belih tvrdokornih mrlja sa sanitarija, zapušavanja dizni na masažerima itd. traži rešenje tog problema. Isto tako, znam da naiđe na razna rešenja. Međutim, jedino pravo rešenje jeste postavljanje centralnog sistema za omekšavanje vode koji radi na principu jonske izmene.

Za trenutak odlutajte u prirodu, jer ona daje jedinstvena rešenja. Zamislite smolu koja curi iz nekog drveta. Vekovima su je ljudi koristili za apsorpciju materije, ukoliko je potrebno izolovati recimo otrovnu supstancu ili nepoželjnu supstancu iz neke druge. Jonoizmenjivači su sintetičke smole koje deluju kao sunđeri upijajući u ovom slučaju metale iz vode, pri čemu ne utiču hemijski na vodu i ne menjaju njen sastav.

Ukoliko vodu propustimo kroz jonoizmenjivač, mi ćemo selektivno ukloniti one jone metala ili neke druge jone koje želimo, miksom raznih vrsta sintetičkih smola. Na taj način ćemo sprečiti da se metali vežu za neorganski deo i stvore kamenac.

Jonskom izmenom totalno uklanjamo kamenac fizičko hemijskim putem, a vodu ostavljamo netaknutom.

Nekada su se jonoizmenjivači nakon upotrebe bacali. Aquafilter uvozi i distriburia jonoizmenjivače koji mogu da se regenerišu. Pogledajte proizvode. U ponudi imamo i jonoizmenjivače koji na isti način uklanjaju i amonijak, nitrate, organske materije i arsen iz vode. Takođe nudimo i mix bed katjonsko anjonsku masu za dejonizaciju vode, koja trajno veže za sebe sve elektrolite iz vode i proizvodi demineralizovanu vodu. Ovo se koristi u medicinske svrhe ili za destilerije kod proizvodnje rakije. Voda pripremljena jonoizmenjivačima je idealna za nanofiltraciju velikih i malih kapaciteta jer čuva nanofiltere od kamenca. Nudimo Vam mogućnost prilagođavanja jonoizmenjivača specijalno za uklanjanje supstanci po Vašoj želji i potrebi. Kontaktirajte nas kako bi zajednički trajno rešili Vaš problem.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas