Povećana tvrdoća vode, odnosno pojava kamenca, je problem sa kojim se suočava veliki broj domaćinstava u Srbiji. Kamenac ostavlja fleke i mrlje, teško se čisti, ali najveći problem je u tome da oštećuje cevi, slavine, ventile, grejače bojlera i veš mašine, kao i druge kućne uređaje koji koriste vodu.

Takođe, voda bogata kamencem smanjuje dejstvo deterdženata i šampona i tuširanje takvom vodom isušuje kosu i kožu.

Uređaj za uklanjanje kamenca iz vode smanjuje tvrdoću vode, eliminiše kamenac i čuva vaše kućne uređaje. Takođe, kosa oprana ovakvom vodom je zdravija, a koža hidriranija.

Eliminacija kamenca je neophodna i u industriji kako se ne bi oštetila oprema osetljiva na nečistoće u vodi.

Tvrdoća vode i kamenac

Uređaj za uklanjanje kamenca iz vode

Tvrda voda je u ona u kojoj se nalazi velika količina rastvorenih minerala, najviše soli kalcijuma i magnezijuma. Do povećane količine ovih minerala u vodi dolazi prilikom kontakta vode sa okolnim zemljištem.

Kamenac nastaje kao posledica tvrde vode, visoke temperature i pH vrednosti. Problemi sa kamencem i njegovo nagomilavanje možete primetiti na posuđu, slavini, u bojlerima itd.

Najviše kamenca i najtvrđa voda je u Vojvodini i Beogradu.

Uređaj za uklanjanje kamenca iz vode

omeksivaci-za-vodu

Uređaj koji se koristi za smanjenje tvrdoće i uklanjanje kamenca je omekšivač vode. Omekšivači vode su filteri za vodu koji se koriste za smanjenje ukupne tvrdoće vode, ali i gvožđa i mangana.

Omekšivači za vodu su aparati za totalno uklanjanje kamenca iz vode. Kamenac se sastoji od metala (gvožđe – Fe, mangan – Mn, magnezijum – Mg, kalcijum – Ca) i neorganskog dela CO3, SO4 itd. Kada se iz vode uklone metali ukloni se vezivno sretstvo za neorganski deo pa se ukloni i kompletan kamenac iz vode. Ovo se najbolje postiže korišćenjem jonoizmenjivača, hemijskih masa za vezivanje metala iz vode koje imaju sposobnost regeneracije sa manje aktivnim metalom poput Na (za regeneraciju se koristi so NaCl).

Jonoizmenjivačke smole koje deluju kao sunđeri upijajući u ovom slučaju metale iz vode, pri čemu ne utiču hemijski na vodu i ne menjaju njen sastav. Ukoliko vodu propustimo kroz jonoizmenjivač, mi ćemo selektivno ukloniti one jone metala ili neke druge jone koje želimo, miksom raznih vrsta sintetičkih smola. Na taj način ćemo sprečiti da se metali vežu za neorganski deo i stvore kamenac.

Jonskom izmenom i propuštanjem vode kroz jonoizmenjivačke kolone totalno uklanjamo kamenac fizičko-hemijskim putem, a vodu ostavljamo netaknutom. Nekada su se jonoizmenjivači nakon upotrebe bacali. Aquafilter uvozi i distribuira jonoizmenjivače koji mogu da se regenerišu.

Takođe, aktivni ugalj koji se nalazi u omekšivačima vode eliminiše neprijatne mirise i organske zagađivače.

Nakon prolaska kroz sve modove, voda izlazi omekšana i potpuno oslobođena od kamenca.

Najbolji uređaj za uklanjanje kamenca iz vode

Najefikasniji uređaj za uklanjanje kamenca je Aqua Soft Atlantis.

 

Ukoliko imate problema sa tvrdom vodom, Aqua Soft Atlantis omekšivač vode garantuje potpuno uklanjanje kamenca. Koristeći princip jonske izmene i reverzne osmoze, Aqua Soft omekšivač vode uklanja jone kalcijuma i magnezijuma koji ulaze u sastav kamenca i zamenjuje ih jonima natrijuma. Ovaj postupak traje dok se ne postigne određena zasićenost jonoizmenjivača, što zavisi od tvrdoće ulazne vode, i nakon zasićenja uređaj ulazi u mod regeneracije.

Tretman vode AquaSoft aparatom za omekšavanje vode, garantuje da će Vaše vodovodne cevi i kućni uređaji koji koriste vodu će imati mnogo duži vek trajanja.

Preporučuje se da se omekšivač vode montira na glavni dovod vode u objekat, pre razdvajanja instalacije unutar objekta. Ovo će osigurati da se omekšana voda isporučuje u celom objektu nakon prolaska kroz omekšivač.

Takođe, preporučljivo je ugraditi omekšivač vode sa tzv. bypass-om kako bi se osiguralo kontinuirano snabdevanje vodom u slučaju servisiranja omekšivača ili eventualnih drugih intervencija.

Da bi se omekšivač vode priključio, potrebni su sledeći priključci: ulaz vode, izlaz vode (omekšana voda), kanalizacioni priključak i električno napajanje od 220 V/50 Hz.

Ukoliko želite da pročitate više o ovom filteru i zakažete ugradnju to možete učiniti ovde ili nas pozovite na broj telefona 063 567 212 za dodatne informacijeMožete nas pozvati svakim radnim danom i vikendom u periodu od 07h do 20h.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas