Pesak u vodi je čest problem, naročito kada je reč o bunarskoj vodi koja se koristi u domaćinstvima, vikendicama ili za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Pored toga što voda u kojoj se nalazi pesak nije ispravna za piće, dolazi i do oštećenja ventila, cevi i kućnih uređaja koji koriste vodu poput bojlera i veš mašina.

Pesak stvara talog u cevima koji smanjuje protok i pritisak vode, a takođe oštećuje i grejač bojlera.

Kada je u pitanju navodnjavanje, pesak i druge suspendovane materije zapušavaju sisteme kap po kap.

Naravno, za ovo postoji rešenje, a to je filter koji uklanja pesak iz vode.

Kako da znate da li u vašoj vodi ima peska?

Filter za pesak u vodi

Postoje dva načina za ovo, a to su vizuelni pregled vode i analiza vode u ovlašćenoj laboratoriji.

Vizuelni pregled vode

Prvo proveriti da li se u vodi koju pustite iz česme vidi pesak ili druge suspendovane materije.

Sipajte vodu u prozirnu čašu, okrenite je prema izvoru svetlosti i moćićete da vidite da li ima čestica.

Ukoliko u objektu imate pocinkovane gvozdene cevi za vodu, korozija može dovesti do krunjenja cevi i taloženja sedimenta u čaši vode. To je isto slučaj i sa grejačem bojlera, naročito kada je u pitanju kamenac. Zbog ovog se u vodi iz slavine mogu nađi braonkaste čestice koje ostavljaju fleke i na sudoperi, vi možete pomisliti da je to pesak, a u stvari su to delovi cevi ili talozi sa grejača vode, koji se dešavaju zbog povećane koncentracije kalcijuma u vodi.

Da bi ste izbegli ovo sipajte vodu direktno sa izvora vode, ako je to bunar npr., u čistu belu kantu i pogledajte da li tu ima čestica peska. Ukoliko primetite pesak, zemlju ili druge materije vidljive golim okom, definitivno vam je potreban sediment filter.

Analiza vode

Mnogo precizniji način za utvrđivanje zagađenosti vode, pa i količine peska koji se u njoj nalazi, je da odnesete vodu na analizu u neku od ovlašćenih laboratorija. U ovom slučaju neophodno je da se voda testira na gvožđe, mangan, tvrdoću, sulfate i mutnoću.

Ukoliko pored peska voda sadrži veće koncentracije gvožđa, mangana, sulfata, ima neprijatan miris, pored sediment filtera će vam biti potreban i dodatan sistem za prečišćavanje vode kao što je omekšivač vode ili filter za vodu ispod sudopere.

Najbolji filter za pesak u vodi

Sediment filter

Besplatna montaža / Garancija 2 godine

Pozovite nas svaki dan od 07h do 20h

Najčešći i neizbežan problem u vezi sa bunarskom vodom jesu prekomerne količine peska. Voda iz bunara je zbog toga često zamućena.

Ukoliko imate vodu iz koje je potrebno ukloniti krupnije nečistoće kao što su mulj, pesak, rđa iz cevi, zemlja i slično, idealno rešenje je sediment filter. Ovo je filter za mehaničko uklanjanje nečistoće iz vode putem mrežice koja zadržava materije veličine od 100 do 1 mikrona.

Ovaj filter uklanjaj krupnije nečistoce (pesak, mulj, zemlju, rđu itd). U početnom koraku filtracije, prečišćavanje vode se odvija pomoću mrežice, koja funkcioniše kao sito. Zbog promera pora na mrežici, sprečava se prodiranje čestica veličine od 100 pa sve do 1 mikrona, koje nismo u mogućnosti da vidimo golim okom.

Postavljanjem sediment filtera, iz vode će se ukloniti sve čvrste materije koje se nalaze u njoj – rđa iz dotrajalih vodoinstalacija, čestice peska i zemlje, i bilo koje druge organske materije veličine do 100 mikrona.

Potrebno je imati u vidu da mehanički filteri za vodu ne uklanjaju hemikalije, teške metale, bakterije, niti poboljšavaju ukus ili miris vode. Iz ovih razloga, za prečišćavanje pijaće vode idealni su u kombinaciji sa filterima koji vrše prečišćavanje vode aktivnim ugljem, nano filtracija, reverzna osmoza, tretman vode omekšavanjem ili UV filterima.

Za uklanjanje kamenca i drugih nečistoća rešenje je omekšivač vode, dok za filtriranje pijaće vode preporučujemo kućni filter za vodu ispod sudopere.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas