Šta je nikl?

Nikl je obojeni metal, koji zbog svojih karakteristika ima široku primenu u različitim industrijama. Koristi se za izradu kovanog novca, u vojnoj industriji, u proizvodnji žica i sl. Takođe, koristi se i za proizvodnju određenih delova vodovodnih sistema, naročito slavina.

Kako nikl dospeva u vodu?

Kada je u pitanju pijaća voda, nikl koji se koristi za hromiranje slavina i drugih delova može dospevati u vodu starenjem i propadanjem ovih delova.

Takođe, ovaj element dospeva u vodu zbog industrijskih i poljoprivrednih aktivnosti.

Dozvoljeni nivo nikla u pijaćoj vodi prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće je 0,01 mg/l.

Najpoznatiji slučaj sa povećanom količinom nikla u Srbiji je bio u Zlatiborskom okrugu, u opštini Čajetina, gde je zbog ovog slučaja voda bila proglašena neispravnom za piće.

Kako nikl u vodi utiče na zdravlje?

Povećane koncentracije nikla u vodi dovode najčešće do iritacije kože prilikom kupanja. Može dovesti do različitih alergijskih reakcija i pojavu dermatitisa.

Kako da uklonite nikl iz vode?

Ukoliko sumnjate da u vodi u vašem domaćinstvu ima nikla ili nekih drugih zagađenja, neophodno je da prvo uradite analizu vode u akreditovanoj laboratoriji.

Najefikasniji način za uklanjanje nikla i svih drugih zagađujućih materija ugradnja filtera za vodu.

Kako bi pročistili vodu koju koristite u domaćinstvu za kupaanje, pranje posuđa, veša i sl. preporučujemo ugradnju omekšivača vode.

Omekšavanje vode je proces tokom kog se kalcijum, magnezijum i određeni metali uklanjaju iz vode.

Ovo je veoma bitan proces u filtriranju vode, jer produžava vek trajanja cevi, slavina i ventila i kućnih uređaja koji koriste vodu kao što su bojleri i veš mašine.

Omekšavanjem vode se smanjuje ukupna tvrdoća vode.

Za prečišćavanje vode za piće montira se filter za vodu ispod sudopere.

Najvažniji benefiti prečišćene vode iz slavine su:

  • Voda je sigurna za piće: Filteri za vodu uklanjaju širok spektar materija iz vode kao što su gvožđe, olovo, mangan, arsen, bakterije.
  • Voda je prijatnog ukusa i mirisa: Filtriranjem vode se uklanja hlor, sumpor i druge materije koje utiču na organoleptička svojstva vode (boja, miris, ukus).
  • Filtriranje vode je jeftinije i zdravije od kupovine flaširane vode, a takođe se smanjuje i količina otpadne plastike
  • Hrana, čaj i kafa pripremljeni filtriranom vodom imaju bolji ukus
Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas