Voda u Zrenjaninu zabranjena je za piće i pripremu hrane još od 2004.godine.

Generalno gledano, voda u Banatu po kvalitetu spada u III grupu kvaliteta vode u Vojvodini, ali je problem u Zrenjaninu najizraženiji. Već decenijama je u gradskoj vodi visoka koncentracija organskih materija, amonijaka, vodonik-sulfida, metana, mehaničkih nečistoća i algi.

U selima opštine Zrenjanin voda se često hloriše, što je jedan od najčešćih i najjeftinijih načina dezinfekcije. Međutim, pri hlorisanju se zbog velike koncentracije organskih materija i zagađivača stvaraju organohlorna jedinjenja kao što su trihalometani. U tom procesu voda prestaje da bude tečnost bez boje, ukusa i mirisa.

Zrenjaninci znaju da je ona već dugo žuta, što je rezultat prisustva organskih materija, sedimenta, hlora i organohlornih jedinjenja.  

Pijaća voda u Zrenjaninu

Najveći problem za pijaću vodu u Zrenjaninu je arsen jer njega ima čak 10 puta više nego što je dozvoljeno. Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, maksimalna dozvoljena koncentracija arsena u vodi je 0,01 mg/l, dok voda u Zrenjaninu sadrži 0,1 mg arsena po litru. Arsen u vodi je izuzetno štetan po zdravlje ljudi.

Simptomi trovanja arsenom su bolovi u stomaku i mišićima, dijareja, povraćanje, vrtoglavica, kardiovaskularni problemi, pa i kancer. Intenzitet i učestalost simptoma zavise od toga koliko se dugo i često takva voda konzumira i koliko arsena u njoj ima. 

Više puta je najavljivano otvaranje fabrike vode u Zrenjaninu, ali se to još uvek nije desilo. Zato većina stanovništa već dugo svakodnevno pije flaširanu vodu, iako to nije dobro dugoročno rešenje. Problem u ovom slučaju su plastične boce koje sadrže toksično jedinjenje bisfenol A (BPA). Ovo jedinjenje se sa vodom unosi u organizam i kod muškaraca utiče na smanjenje testosterona, a kod žena na poremećaj estrogena. 

Kako filtrirati vodu u Zrenjaninu?

Najbolje trajno rešenje je dvostruka filtracija vode. Ona najpre podrazumeva osposobljavanje tehničke vode koja se upotrebljava za kupanje, zalivanje, pranje posuđa itd. Drugi korak je dodatno prečišćavanje kako bi voda mogla da se koristi i za piće i pripremu hrane. Iako stanje vode u Zrenjaninu otežava filtraciju i sužava izbor aparata koji se mogu upotrebiti u tu svrhu, kombinacija dva određena modela daje odlične rezultate. 

Prvi nivo je ugradnja filtera za ceo objekat (zgradu, kuću, stan…). AquaSoft Atlantis omekšivač vode sa anjonskim jonoizmenjivačem potpuno uklanja kamenac i arsen i obezbojava vodu. Posredno, rešavanjem problema tvrde vode on produžava vek trajanja bele tehnike i vodovodnih cevi u kući ili vikendici. Takođe, on štedi struju ako uzmemo u obzir da naslage kamenca u bojleru mogu da povećaju potrošnju struje i do 20%.

Ukoliko imate problema sa tvrdom vodom, AquaSoft omekšivač vode garantuje potpuno uklanjanje kamenca.

Aqua Soft Atlantis omekšivač vode

Besplatna montaža / Garancija 2 godine

Pozovite nas i uštedite 12.300 dinara

Ukoliko želite da zakažete montažu ovog filtera to možete učiniti ovde ili nas pozovite na broj telefona 063 567 212 za dodatne informacije i besplatne savete.

Za piće i pripremanje hrane predlažemo ugradnju filtera za vodu ispod sudopere sa pumpom.

Aqua Filter filter za vodu ispod sudopere

Drugi stepen je ugradnja filtera za vodu ispod sudopere za pumpom.

On prečišćava vodu kako bi mogla da se koristi za piće i kuvanje, a funkcioniše po principu reverzne osmoze. Ovim principom iz vode se uklanja čak 99.9 procenata zagađenja. Pumpa omogućava ekološki model rada i manje otpadne vode nakon filtriranja zato što vodu šalje pod pritiskom u polja membrane. Ona zatim prolazi kroz sistem od pet filtera (sedimentni predfilter promera 20 mikrometara, predfilter sa aktivnim ugljem, sedimentni predfilter promera 5 mikrometara, nanofilter i postfilter).

Uz predfilter se eliminišu arsen, ukus i miris iz vode. Nanofilter ima otvore of 5 nanometara, tako da uklanja sve bakterije, viruse i druge mikroorganizme.

Postfilter sadrži fino sprašeni aktvni ugalj za dodatno prečišćavanje, kao i mineralizator sastavljen od dolomita koji služi za doziranje minerala i povećanje PH vrednosti vode.

Aqua Filter se montira ispod sudopere i zauzima malo mesta (oko 30 cm tj. polovinu širine standarnih sudopera).

Posle ove dvostruke filtracije, voda koju dobijate je kristalno čista i oslobođena svih štetnih materija.

Pozovite nas svaki dan od 07h do 20h i uštedite 6.150 dinara

Ukoliko želite da zakažete montažu ovog filtera to možete učiniti ovde ili nas pozovite na broj telefona 063 567 212 za dodatne informacije i besplatne savete.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas