Trudnoća je prirodno fiziološko stanje žene, ali s obzirom da telo prolazi kroz brojne promene važno je podržati sopstveni organizam tokom ovog osetljivog perioda za ženu. Hidratacija je krucijalna za svako ljudsko biće, a posebno za trudnice. Zbog toga je veoma važno koju vodu piti u trudnoći.

Zašto je voda važna za trudnice?

Koju vodu piti u trudnoći?

U prvom trimestru trudnoće, voda čini ćak 94 procenata težine ploda. To je samo jedan od razloga zašto je hidratacija u trudnoći važna. Krv se takođe većinski sastoji od vode, a u ovom periodu ima bitnu ulogu – da prenosi sve korisne materije do fetusa.

Pravilna hidriranost tela je potrebna i da bi ono stvaralo dovoljno amniotske tečnosti. Konzumiranje dovoljne količine vode dnevno neophodno je kod jutarnjih mučnina, kada trudnica gubi veće količine tečnosti. Time se i preveniraju urinarne infekcije, zatvor i hemoroidi koji su česti u trudnoći.

Dehidratacija u poslednjem trimestru ne donosi sa sobom samo vrtoglavice i glavobolje, već može dovesti i do prevremenih kontrakcija. Nekim trudnicama optimalna konzumacija vode pomaže u borbi i protiv gorušice i grčeva.

Koliko vode treba da pije trudnica u toku dana?

Optimalan unos vode za odraslu osobu u toku dana je između 8 i 10 čaša. Trudnice bi trebalo da piju i više od toga – između 1.8 i 2.5 litra vode dnevno. Koliki unos vode je potreban zavisi od više faktora. Ukoliko trudnica trenira ili su vremenske prilike posebno tople, ovu količinu treba povećati. Koliko vode treba da pijete dnevno zavisi i od ishrane i celokupnog zdravstvenog stanja. Preporučuje se celodnevno postepeno uzimanje vode umesto većih količina odjednom u par navrata tokom dana.

Sokovi, kafe i čajevi ne mogu u potpunosti da zamene vodu. Sokovi sadrže šećer koji od organizma traži dodatnu vodu za varenje, a kafa je diuretik koji podstiče izbacivanje vode iz tela. Ova povećana količina vode koju žena u trudnoći uzima svojevrsna je priprema i navikavanje za još veću potrošnju ukoliko kasnije bude dojila bebu. Naravno, ako trudnica ima zdravstvene probleme sa bubrezima ili povišenim krvnim pritiskom, trebalo bi da se posavetuje sa lekarom o odgovarajućoj količini vode koju dnevno treba da pije.

Zašto voda sa česme i flaširana voda nije najbolji izbor?

Voda sa česme u pojedinim gradovima i mestima u Srbiji nije za piće. Neretko ona ima neobičan ukus i miris zbog hlora koji se koristi za dezinfekciju, kao i starih cevi kroz koje prolazi. S obzirom da bi trudnice trebalo da piju veće količine, čudni ukus i miris vode sigurno će ih odvraćati od toga da redovno posegnu za čašom. [1]

Prirodna mineralna voda koje je flaširana voda može biti na policama marketa ili u skladištima nedeljama ili mesecima, tako da nije uvek sveža kako se na prvi pogled čini. Nismo uvek ni sigurni da li je skladištena na adekvatan način, daleko od sunčeve svetlosti i visoke temperature.

Takođe, plastika od koje su napravljene boce predstavlja opterećenje za prirodnu sredinu i nije ekološki izbor. Plastika od koje su flaše napravljene sadrži jedinjenje bisfenol A (BPA) koje je za trudnice vrlo opasno jer kod žena izaziva poremećaj estrogena.

Koju vodu piti u trudnoći?

Iako voda sa slavine jeste praktičan i ekonomičan izbor u odnosu na flaširanu vodu, može se dodatno unaprediti korišćenjem filtera. Sigurno je finansijski isplativije jednom kupiti filter nego svakodnevno nove boce. Sa filtriranom vodom trudnice su sigurne da piju maksimalno čistu vodu prijatnog ukusa i mirisa, a ugrađeni filter će naknadno obezbeđivati istu takvu vodu i za bebu i ostale članove porodice.

Prednosti filtrirane vode

Kada bude prošlo devet meseci trudnoće, benefiti filtrirane vode će i dalje postojati za celu porodicu. Tokom dojenja mami će biti potrebne još veće količine čiste vode, a ukoliko se beba hrani formulom ovakva voda će biti bezbedna i u tu svrhu. Kvalitet vode za bebe je takođe jako bitan. Filtrirana voda znači čitavoj porodici s obzirom da je korisna za osobe sklone stomačnim problemima i/ili osobe sa psorijazom.

Najbolji filteri za vodu

filter ispod sudopere

Ako se odlučite za kupovinu filtera, obratite pažnju na to koliko su efikasni, tj. koliko na dnevnom nivou prečićene vode u odnosu na otpadnu mogu da obezbede. Od značaja su i elementi filtera koji zajedno garantuju maksimalan učinak, kao i lakoća montiranja, prostor koji zauzimaju i dužina garancije.

Jedan od najefikasnijih filtera za pijaću vodu je Aqua Filter uređaj koji se montira ispod sudopere. Više o ovom filteru možete pogledati ovde.

U ponudi takođe imamo veliki izbor kućnih filtera za vodu koje možete pogledati ovde.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas