fbpx

Gotovo svi roditelji se susreću sa čestim nedoumicama u vezi sa zdravljem njihove bebe, pa je jedna od najčešćih da li beba sme da pije vodu i koju vodu za bebe koristiti.

Kada početi sa davanjem vode bebi?

Što se tiče konzumiranja vode u prvih šest meseci života bebe, majčino mleko zadovoljava sve nutritivne potrebe i potrebe za tečnošću, jer sadrži 88 % vode, međutim postoje izuzeci, ali takav savet dobijate od pedijatra. Nakon prvih šest meseci količina vode koju beba treba da konzumira je nekoliko mililitara na dan, odnosno svega par kapi i to je najbolje činiti nakon bebinog obroka. Razlog zašto ne treba preterivati sa količinom vode za bebe je to što bubrezi novorođenčeta nisu dovoljno zreli i zbog toga da se ne opterete količinom minerala.

Najčešće se savetuje da se bebi voda uvede tek onda kada se u ishranu bebe doda voće i povrće.

Odojčad hranjena adaptiranom mlečnom formulom zbog veće osmolalnosti mleka zahtevaju više vode. Zbog toga mu je potrebno davati dodatnu vodu , naročito u veoma toplim klimatskim uslovima.

Koju vodu za bebe koristiti?

Prvenstveno voda treba da bude čista i bakteriološki potpuno ispravna, a voda za bebe treba da bude i nisko mineralna. Voda za bebu sme da sadrži najviše 100 mg minerala na litar, a kada beba malo poraste možete joj dati vodu koja sadrži srednju količinu minerala.

Voda koju treba izbegavati je svakako voda iz gradskog vodovoda jer sadrži hlor, bakterije i štetne materije, pa takva voda negativno utiče na zdravlje bebe, a i na pripremu bebinog obroka jer menja ukus mlečne formule. Takođe ne smemo da zaboravimo da se u nekim mestima voda iz slavine ne preporučuje za konzumiranje ni odraslima, a pogotovo ne deci.

Voda za bebe za koju se roditelji najčešće odlučuju kako za piće tako i za pripremu adaptiranog mleka i kašica jeste flaširana voda, naravno nisko mineralna. Međutim kod flaširane vode morate voditi računa kako je čuvate. Potrebno je da bude na suvom i hladnom mestu, nikako izložena na sunčevoj svetlosti, a nakon što je otvorite nije preporučljivo da se koristi duže od 2 do 3 dana.

U današnje vreme napretka tehnologije i želje da se svojoj bebi pruži najbolje flaširana voda nije jedini izbor roditelja, naime filteri za vodu su zdravija i jednostavnija opcija. To dokazuju iskustva roditelja koji ističu da voda iz AquaFilter aparata za vodu povoljno deluje na bebin nežni organizam.

Filtrirana voda za bebe

Ono što naglašavamo jeste da je filtrirana voda bezbedna, bakteriološki ispravna, a najvažnije takva voda za bebe je siromašna sadržajem minerala, a sve zahvaljujući što dati aparat pruža mogućnost da se ukloni mineralizator. Još jedna pozitivna karakteristika jeste da ukoliko posle nekog vremena donesete odluku da povećate unos minerala kod bebe na osnovu preporuke bebinog pedijatra, isti taj mineralizator može da se instalira unutar vašeg aparata.

Mineralizator, kao što sam naziv govori namenjen je za mineralizaciju vode, odnosno obogaćuje vodu korisnim mineralima-magnezijum, kalcijum, kalijum i natrijum. Sve to utiče na zdravstvene beneficije, a ono što je najbitnije dozvoljeno je u dečijoj ishrani.

Uzimajući u obzir nivo zagađenosti okoline, pa i finansijske mogućnosti najbolja opcija za Vas i Vaše dete je filtrirana voda, jer koristeći filtriranu vodu u svakom trenutku, bez dodatne pripreme, imate svežu vodu za bebu.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas