Voda je neophodna za naš organizam, ali nisu sve vode jednake i postoje razlike kada je u pitanju najbolja voda za piće.

Postoji mnogo faktora koji utiču na kvalitet vode koju konzumiramo, poput izvora vode, tretmana vode, zemljišta kroz koji prolazi voda i rastvorenih materija koje se u njoj nalaze. Kada biramo vodu za piće, potrebno je obratiti pažnju na njen sastav i kvalitet, jer je to najvažnija stvar koja utiče na naše zdravlje.

Zbog toga ćemo videti koja je to najbolja voda za piće i koje su najbitnije karakteristike kvalitetne vode.

Najbolja voda za piće

Kako bi odlučili koja je najbolja voda za piće, prvo ćemo pričati malo o najčešćim vodama koje se koriste za konzumaciju.

Najbolja voda za piće

Flaširana voda (ne preporučujemo)

Flasirana alkalna voda

Iako je nabrajamo prvu, flaširana voda, odnosno mineralna voda je daleko od idealne vode za piće.

Bez obzira što ima prednosti kao što su laka dostupnost, jer je možete kupiti na svakom koraku, mnogo je više mana koje karakterišu ovu vodu.

Ovde nije problem u vodi, problem je u plastici. Ta voda stoji i po nekoliko meseci u skladištima u plastičnim bocama.

Plastične boce su štetne po ljudsko zdravlje jer sadrže jedinjenje bisfenol A (BPA). Ova hemijska supstanca utiče na smanjenje testosterona kod muškaraca i poremećaj estrogena kod žena i otpušta se u vodu prilikom dugog stajanja i uticaja spoljašnjih faktora na flašu, poput Sunca. Tako da je mnogo bolje piti protočnu vodu sa česme od vode u plastici, ukoliko želite da sačuvate svoje zdravlje.

Takođe, kupovina flaširane vode dovodi do stvaranja velike količine plastičnog otpada.

U flaširanu vodu spada i gazirana voda (u koju se dodaje ugljen dioksid), prirodne mineralne vode, vode sa ukusom, elektrolitima i slično. Važno je voditi računa o vrsti flaširane vode koju pijete, jer neke vode mogu sadržati visok nivo natrijuma, šećera ili druge dodate sastojke koji mogu biti štetni po zdravlje.

Flaširana voda prednosti:

 • Dostupnost

Mane

 • Plastika je štetna po ljudsko zdravlje
 • Velike količine otpadne plastike predstavljaju ekološki problem
 • Cena

Zaključak: Flaširana voda se masovno koristi zbog svoje dostupnosti, ali zbog štetnosti plastike ne savetujemo konzumiranje ove vode.

Česmovača (voda iz slavine)

Kako pročistiti vodu iz slavine?

Voda iz slavine, odnosno česmovača bi trebala da bude ispravna, pristupačna i dobrog ukusa. Nažalost, retko su ova 3 uslova ispunjena istovremeno, kada govorimo o vodi iz vodovoda u Srbiji.

Gradska voda prolazi kroz nekoliko fizičko-hemijskih procesa kako bi se prečistila pre nego što dođe do domaćinstava, ali neki teški metali, kamenac i sl. ostaju vodi, a često je prisutan neprijatan miris i ukus. Voda iz vodovoda je često opterećena hlorom, odnosno rezidualnim hlorom, jer se on dodaje u vodu kao dezificijens za uništavanje bakterija i virusa. Iako konzumacija vode sa većom koncentracijom hlora neće odmah uticati na vaše zdravlje, dugotrajna konzumacija bi mogla imati negativne efekte. Najveći problem je kada dođe do formiranja jedinjenja trihalometana (THM). Ova jedinjena, uključujući i hloroform, nastaju kada hlor reaguje sa organskim materijama koje se mogu naći u vodi.

Česmovača može sadržati i nečistoće poput kamenca ili rđe. To može biti uzrokovano različitim faktorima, kao što su stara infrastruktura, cevi od azbesta i delovi koji su izrađeni od olova.

Takođe, u velikom broju mesta je zabranjeno korišćenje vode sa česme. Najpoznatiji primer toga je Zrenjanin, gde je voda neispravna usled prisustva veće koncentracije arsena. Naravno, postoje i mesta u kojima je dozvoljeno piti vodu, ali ukoliko želite da budete sigurni savetujemo instalaciju nekog od sistema za prečišćavanje vode u vašem domaćinstvu.

Česmovača prednosti

 • Lako dostupna
 • Jeftina
 • Protočna

Mane

 • Česta fizičko-hemijska neispravnost
 • Neprijatan miris i ukus

Zaključak: Voda se česme, iako po Pravilniku vode za piće ispunjava kriterijume, često je neprijatnog mirisa i ukusa, i opterećena zagađenjem.

Bunarska voda (nesigurna za korišćenje pre tretmana)

Bušenje bunara - postupak i cena

Ukoliko imate vikendicu, kuću ili voćnjak verovatno ste razmišljali o tome da bi bušenje bunara bio odličan i ekonomičan izvor vode.

Kopanje bunara ili bušenje bunara je često i jedini način obezbeđivanja vode.

Značajno je da voda kojom se bunar snabdeva bude higijenski ispravna i da je bunar propisno izrađen i lociran na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnih izvora zagađenja (deponije otpada, hemijska skladišta ili ispuštanje hemikalija, kanalizacija, industrijske deponije, mulj, poljoprivredni objekti).

Kako je to danas teško uzimajući u obzir veliki broj područja koji je bio poplavljen upravo filteri za prečišćavanje vode pružaju mogućnost dobrog kvaliteta vode iz bunara.

Najčešći i neizbežan problem u vezi sa bunarskom vodom jesu prekomerne količine peska. Voda iz bunara je zbog toga često zamućena. Takođe, bunarska voda je veoma često tehnički neispravna i kao takva može biti opasna za piće.

Dezinfekcija i filtracija bunarske vode je neophodna kako bi se uništili mikroorganizmi, bakterije, virusi i patogeni koji su česti u bunarskoj vodi. Iako kvalitet bunarske vode zavisi od više faktora kao što su lokacija, zemljište i sl., gotovo uvek je neophodnu bunarsku vodu prečistiti pre upotrebe.

Pre upotrebe, neophodno je bunarsku vodu odneti na analizu.

Bunarska voda prednosti

 • Nezavisan izvor vode

Mane

 • Cena bušenja bunara
 • Fizičko-hemijska neispravnost vode
 • Mikrobiološka neispravnost vode

Zaključak: Bunarsku vodu je neophodno prečistiti pre upotrebe jer je često opterećena organskim zagađenjem.

Filtrirana voda

Filter za vodu ispod sudopere

Prečišćavanje vode za piće je proces uklanjanja nečistoća i zagađivača iz vode kako bi ona postala sigurna za konzumaciju.

Ovi aparati za filtriranje vode prvo primaju nečistu i nezdravu vodu, filtriraju sedimente i mikroorganizme i vama omogućavaju da pijete ispravnu vodu.

Ovaj proces može uključivati ​​različite metode kao što su filtracija, dezinfekcija, omekšavanje vode i tretman vode drugim načinima.

Ako uzmemo u obzir da jedna četvoročlana porodica dnevno treba da konzumira najmanje 6 litara vode (1,5 litara po članu) dnevno, znači da je mesečna potrošnja samo pijaće vode 186 litara.

Prosečna cena flaširane vode od 6 litara (balon vode) je 170 dinara, te je potrebno da se mesečno izdvoji i do 5.270 dinara i to samo za piće.

Ukoliko kupujete flaširanu vodu, jednostavnom računicom dolazimo do zaključka da su kućni filteri za vodu investicija koja se može vratiti već za dve godine.

Zbog toga je mnogo bolje da rešite problem kvaliteta vode ugradnjom savremenih filtera za vodu.

Prečišćavanje vode najefikasnijim filterima omogućava čistu i bezbednu vodu dostupnu u svakom trenutku.

Filtrirana voda prednosti

 • Čista i ispravna voda u svakom trenutku
 • Bez zagađujučih materija, virusa i bakterija

Mane

 • Cena koje se plaća prilikom ugradnje
 • Morate redovno menjati filtere kako bi aparat radio kako treba

Zaključak: Filtrirana voda je siguran način da obezbedite kvalitetan izvor vode za vas i vašu porodicu. Voda koja prolazi kroz filtere je oslobođena zagađujućih materija, kamenca, bakterija i virusa.

Koja je najbolja voda za piće?

Kada je u pitanju najbolja voda za piće za vas i vašu porodicu je definitivno filtrirana voda. Filteri za vodu su pouzdano i praktično rešenje da obezbedite čistu i zdravu vodu u svom domu ili poslovnom prostoru. Upotreba filtera za vodu je dugoročno isplativa jer smanjuje potrebu za kupovinom flaširane vode. Osim toga, smanjuje se količina otpada koja nastaje prekomernim korišćenjem plastičnih flaša.

Ukratko, filteri za vodu poboljšavaju kvalitet vode, uklanjaju nečistoće i štetne mikroorganizme, poboljšavaju vaše zdravlje, smanjuju potrošnju plastičnih boca i štede novac.

Koji je najefikasniji filter za vodu?

Kako bi obezbedili vama i vašoj porodici čistu i zdravu vodu za piće preporučujemo neke od sledećih filtera koje možete povezati na vašu slavinu. Ovi filteri su visokog kvaliteta i proizvedeni u Evropskoj Uniji.

Aqua Filter filter za vodu ispod sudopere

Besplatna montaža / Garancija 2 godine

Pozovite nas svaki dan od 07h do 20h i uštedite 6.150 dinara

AquaFilter je univerzalni aparat za prečišćavanje vode koji koristi nanofilter. Može se koristiti za sve tipove vode: bunarsku, seosku i gradsku. Ovaj aparat obezbeđuje protok od 75-100 litara čiste vode na dan.

Benefiti korišćenja ovog filtera:

 • nano filtracija uklanja i najsitnija zagađenja poput virusa i bakterija
 • post filter sa mineralizatorom obezbeđuje vodu sa optimalnom koncentracijom minerala
 • nema potrebe za kupovinom vode u plastičnoj amabalaži
Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas