Bunarska voda, kao izvor pijaće i tehničke vode za mnoge domaćinstva, predstavlja ključni resurs čije je održavanje od velikog  značaja. Međutim, često zanemaren aspekt ovog procesa je dezinfekcija vode u bunaru, veoma važan korak koji osigurava da voda bude oslobođena štetnih mikroorganizama, algi, virusa i bakterija.

Pored mikroorganizama, bunarska voda je često opterećena i metalima poput gvožđa i mangana, često je povišen i natrijum, pa je zato neophodno prečistiti vodu pre njenog korišćenja, odnosno uraditi tretman vode.

Prečišćavanje bunarske vode

Dezinfekcija vode u bunaru

Značajno je da voda kojom se bunar snabdeva bude:

  • higijenski ispravna
  • da je bunar propisno izrađen i lociran na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnih izvora zagađenja (deponije otpada, hemijska skladišta ili ispuštanje hemikalija, kanalizacija, industrijske deponije, mulj, poljoprivredni objekti).

Najčešći i neizbežan problem u vezi sa bunarskom vodom jesu prekomerne količine peska u vodi.

Voda iz bunara je zbog toga često zamućena.

Najbolja opcija za eliminisanje peska i drugih nečistoća je sediment filter.

Ovo je filter za mehaničko uklanjanje nečistoće iz vode putem mrežice koja zadržava materije veličine od 100 do 1 mikrona.

Za uklanjanje gvožđa i mangana iz vode, kao i kamenca savetujemo prećišćavanje omekšivačima vode kako bi voda bila ispravna za kupanje i drugu upotrebu u domaćinstvu.

Omekšavanjem vode se produžava vek trajanja uređaja poput bojlera, veš mašina, cevi, slavina i poboljšava se stanje kože i kose ukoliko se kupate sa ovakvom vodom.

Ukoliko se voda iz bunara koristi za piće, neophodno je ugraditi i neki od sistema za filtriranje pijaće vode, koji rade na principu reverzne osmoze.

Dezinfekcija vode u bunaru

Za dezinfekciju vode u bunaru preporučujemo ugradnju UV lampe za sterilizaciju vode, a nekim slučajevima kada je potrebno ukloniti i alge,  preporučujemo dezinfekciju vode persirćetnom kiselinom. Ovi načini dezinfekcije su efikasniji u odnosu na tradicionalna dezinfekciona sredstva poput hlora.

UV sterilizacija bunarske vode

uv lampa

UV dezinfekcija vode je uklanjanje patogena iz vode upotrebom UV lampe.

Prednost UV dezinfekcije je njena efikasnost bez upotrebe hemikalija.

Takođe, UV lampa uklanja i one patogene i mikroorganizme koje hlor ne može, kao što su virusi koji su izazivači različitih bolesti.

Kada je u pitanju prečišćavanje vode za piće, za laboratorije ili industriju neophodno je znati da UV lampe funkcionišu u kombinaciji sa filterima za vodu.

UV svetlo ubija različite vrste bakterija, viruse i neke ciste. Kada se koriste u kombinaciji sa prečiščivačima vode uklanjaju 99.9% organskih zagađenja iz vode.

UV dezinfekcija pitke vode je efektivan i jednostavan način za dobijanje mikrobiološki čiste vode, bez prisustva patogena. Prema tome, UV filteri za vodu su idealno rešenje kako bi se izbegle opasnosti na ljudski organizam i životnu sredinu, uzrokovane hlorisanjem vode.

UV zračenje se deli na UV-A, UV-B i UV-C. Deo spektra UV-C zraka (talasne dužine 200-280nm), ima germicidno svojstvo, što znači da kada se virusi, bakterije i drugi potencijalno štetni mikroorganizmi izlože ovakvom zračenju, dolazi do oštećenja njihovog genetskog materijala i sprečavanja dalje reprodukcije.

Dezinfekcija vode persirćetnom kiselinom

Dezinfekcija vode sa persirćetnom kiselinom vrši se sa automatskim dozerom.

Persirćetna kiselina ima antibakterijska svojstva i efikasna je u uklanjanju gljivica i algi.

Za sve informacije oko dezinfekcije bunarske vode i prečišćavanja kontaktirajte nas na broj telefona na broj telefona 063 567 212.

Pravi izbor za zdravlje Vaše porodice, na samo jedan klik od Vas