Poslednjih godina u Srbiji je primetan sve veći porast zanatskih pivara koje proizvode pivo u manjim količinama, sa kvalitetnijim sastojcima u odnosu na komercijalna piva.
Nažalost, mnoge kraft pivare i početnici u ovom poslu zanemaruju uticaj i sastav vode na kvalitet piva i ne obraćaju pažnju na to dok ne dođe do negativnog uticaja vode na kvalitet i ukus.
Pivo se sastoji od 90% vode, tako da je kvalitet vode koji se koristi u industriji proizvodnje piva najbitniji faktor za dobijanje najboljeg mogućeg proizvoda.
Zbog toga je prečišćavanje vode za pivare i kvalitet vode za pivo jedna od najvažnijih investicija od koje zavisi uspeh celog biznisa.
Kako kvalitet vode za pivo utiče na krajnji proizvod?
3 najvažnija uticaja vode na pivo su:
- Uticaj na slad – joni u vodi utiču na žitarice u pivu koje se koriste u proizvodnji slada. U zavisnosti od vrste piva najznačajnije ratvorene materije u vodi koje utiču na sam kvalitet piva su magnezijum, kalcijum, sulfati, hloridi, natrijum i karbonati;
- Uticaj na gorčinu piva i hmelj – jedna od najbitnijih osobina piva je gorčina;
- Uticaj na ukus – voda predstavlja najveći deo piva.
Koje su najvažnije materije u vodi za pivo koje utiču na kvalitet?
Minerali rastvoreni u vodi se sastoje od pozitivnih jona (katjoni) i negativnih jona (anjoni).
Najvažniji anjoni koji utiču na pivo su sulfati (SO4 -) i hloridi (Cl-). (1)
Sulfati ističu gorčinu hmelja, dok hloridi naglašavaju slad i slatkoću.
Međutim, previše ili premalo ovih anjona nije dobro i zbog toga je neophodno držati njihove vrednosti u granicama, za sulfate ispod 400 ppm a za hloride do 200 ppm.
S druge strane, najvažniji katjoni su kalcijumovi (Ca +).
Ovi katjoni utiču na kiselost kaše, pomažu kvascu da se slegne kako bi pivo bilo bistro.
Održavanje ravnoteže katjona i anjona u vodi se postiže tretmanom vode odnosno prečišćavanjem pre upotrebe u pivarama.
Najvažniji joni u vodi za pivo su:
- Hloridi – utiču na slatkoću piva
- Kalcijum – utiču na kiselost kaše, njihova koncentracija zavisi od vrste piva, da li je svetlo ili tamno
- Sulfati – utiču na gorčinu piva
- Natrijum – previše natrijuma utiče na ukus piva
- Hlor – nalazi se u gradskoj vodi zbog dezinfekcije, neophodna je njegova eliminacija jer utiče negativno na ukus piva
Voda za pivo: Najbitnije karakteristike
pH vrednost vode je jedna od najbitnijih karakteristika koja utiče na kvalitet piva.
Idealna pH vrednost je blago kisela , od 5.2 do 5.6 jer enzimi koji vrše fermentaciju piva tada najbolje “rade” svoj posao.
Previše kisela ili alkalna voda (pH iznad 7) može značajno uticati na krajnji ukus piva i zbog toga je neophodno te vrednosti držati u granicama uz pomoć filtera za vodu.
Koji je najbolji način za prečišćavanje vode za pivo?
Gradska voda (kao i izvorska, pa i flaširana voda) uglavnom nema osobine koje su neophodne za pivare.
Pored toga što utiče na ukus piva, nedovoljno prečišćena voda utiče i na povećanje troškova proizvodnje.
Da bi se voda koristila za proizvodnju piva i destilaciju neophodno je prvo uklonite sve zagađujuće materije.
Reverzna osmoza je način prečišćavanja vode koji je najefikasniji za potrebe pivara i destilerija.
Kod reverzne osmoze, voda se propušta kroz polupropusnu membranu koja sadrži veoma male pore.
Membrana se nalazi u membranskom kućištu u kom podleže velikom pritisku.
Kad se voda pod pritiskom susretne s membranom, prolaze samo molekuli vode a sve nečistoće se preusmeravaju u odvod.
Na ovaj način se stvara demineralizovana voda.
Ovako filtrirana voda je toliko čista da je najbolje rešenje za pivare i destilerije.
Više o reverznoj osmozi možete pročitati ovde.
Pre same reverzne osmoze, hlor i druge organke materije se uklanjaju uz pomoć filtera sa aktivnim ugljem.
Ukoliko se u vodi nalaze gvožđe i sumpor i oni se moraju ukloniti.
Tvrdoća vode je još jedan bitan faktor kada se radi o kvalitetu vode.
Ukoliko je voda tvrda, odnosno sadrži puno rastvorenog kalcijuma i magnezijuma i njihovih soli, neophodno je omekšavanje vode.
Nakon prolaska vode kroz aktivni ugalj, reverznu osmozu i omekšivač vode, vrši se dezinfekcija vode UV lampom kako bi se uklonile bakterija i svi drugi mikroorganizmi.
Takođe, u zavisnosti od vrste piva, prečišćena voda se može obogatiti mineralnim materijama, uz pomoć mineralizatora, ukoliko je to potrebno.
Voda za pivo: postupak prečišćavanja
Prilikom tretmana vode u pivarama, voda prolazi kroz nekoliko faza prečišćavanja:
- Nanofiltracija – uklanjanje nečistoća, mutnoće, teških metala i drugih nečistoća
- Prečišćavanje aktivnim ugljem – uklanjanje hlora, trihalometana, neprijatnog mirisa i ukusa vode
- Reverzna osmoza – RO uklanja čak i do 99% zagađivača
- Dezinfekcija i sterilizacija UV lampom – nakon prolaska vode kroz sisteme filtriranja uz pomoć UV svetla se uklanjaju virusi, patogeni i mikroorganizmi
Koji je najbolji filter za prečišćavanje vode za pivare?
Ukoliko želite da smanjite troškove proizvodnje i dobijete kvalitetno i ukusno pivo savetujemo vam tretman vode uređajem Aqua Filter Pro.
Ovaj filter je pogodan i za destilerije koje se bave proizvodnjom različitih alkohola.
Aqua Filter Pro
Besplatna montaža / Garancija 2 godine
Pozovite nas svaki dan od 07h do 20h i uštedite 6.150 dinara

Ovaj aparat je idealan za pivare, destilerije, pekare, kao i u celokupnoj industriji proizvodnje hrane.
U zavisnosti od Vaših potreba, imamo nekoliko modela koji se razlikuju po broju nano filtera i kapacitetu filtriranja.
Svaki aparat poseduje pumpe velikih kapaciteta i procesor koji kontroliše ispiranje nano filtera.
Pozovite svaki dan od 07h do 20h na broj telefona 063 567 212 za kako bi napravili najbolje rešenje za vašu pivaru.